Pravděpodobně pochází z Rakouska. Tato stará odrůda je na Moravě již dlouho pěstována. Je to absolutně nejpěstovanější odrůda v České republice. Barva vína je zelenožlutá. Vůně je podobná lipovému květu. Chuť je slabě hořkomandlová s příjemnými kyselinami, harmonická. Doporučujeme k masovým pokrmům nejlépe ke klasickému smaženému vepřovému řízku, roštěné na cibuli, sýrovým toustům a křenovým pomazánkám. Podáváme při teplotě 9 - 10 °C.
Složení : Hrozny, zahuštěný hroznový mošt. Antioxidanty (siřičitany). Stabilizátory (Metagum). Regulátory kyselosti (Kyselina L-(+)vinná). Balící plyn (dusík). Obsahuje malé množství tuku, nasycených tuků, bílkovin a soli.
Výživové údaje na 100 ml obsahuje: Energetická hodnota 296 kJ/71 kcal, Sacharidy 1,1 g, z toho cukry 0,3 g